Goda och mindre onyttiga mellanmål

Mellanmål är för många barn det viktigaste målet på dagen. Efter en lång dag med lek och bus på dagis eller skola är det lätt att man är väldigt hungrig och energinivån har börjat sjunka. Därför är mellanmål perfekt, om det är rätt slags mellanmål. I många fall tar barnet det som står framme eller det som finns i kylen. Därför kan det vara bra som förälder att se till att det finns bra mellanmål hemma, och inte bara sockerbomber. Det är vanligt att ha kakor och godis framme eller i skåp, vilket gör att det är lätt hänt att barnet äter just det. Det är då bättre att undvika att ha sådana saker i räckhåll och istället ha nyttiga bra mellanmål framme. Att ha en skål med frukt framme är perfekt då det är betydligt mycket bättre att äta än en kaka eller dricka ett glas juice då det innehåller mycket socker.

Saker att undvika

Sockerfällor är något man ska se upp för när det kommer till mellanmål. Dels för att det är dåligt för hälsan att äta för mycket socker, men även för att det endast håller en mätt en väldigt kort stund. Mellanmål många köper utan att tänka på hur onyttigt det faktiskt är kan vara tillexempel kräm. Kräm som är köpt i butik innehåller otroligt mycket socker och är inte ett mellanmål som bör rekommenderas. Även söta flingor och yoghurtar med smak innehåller betydligt mycket mer socker än vad många tror. Dessa mellanmål ger en snabb kick som försvinner lika fort som den kom. Även oboy är ett vanligt mellanmål för många barn. Oboy innehåller även det stora mängder socker och bör därför bytas ut mot bättre drycker. Man kan tillexempel välja att byta ut oboyen och den vita rostmackan mot ett glas mjölk och en fullkornsmacka, och genast är det betydligt mer mättande och bättre för barnet.

Bra att ha i hemmet

Ett perfekt mellanmål att ge sina barn efter skola eller dagis är en fullkornsmacka eller ett hårt bröd. Till det kan barnet dricka vatten eller mjölk, för att undvika allt socker som finns i juice och andra köpta drycker. Även fil och naturell yoghurt är passande mellanmål då det håller barnet mätt en längre tid. Till filen kan man äta müsli med nötter eller skära i en banan.

Smoothies

Smoothies är även det ett perfekt mellanmål, med rätt ingredienser. Många gör sin smoothie med glass och juice som bas, för att få en god smak. Detta bör undvikas att äta för ofta då det innehåller stora mängder socker. Istället för glass kan man hälla i en naturell yoghurt och lite mjölk, och sedan använda bär för att då en godare smak på smoothien. Smoothie är ett väldigt enkelt, nyttigt och ofta väldigt uppskattat mellanmål hos både barn och vuxna. Fördelen med smoothie är att man kan välja själv vad man vill ha i den, beroende på vad man gillar. Det gör att smoothie är något som går hem hos alla.