Så tar du hand om relationen när familjen blir större

För de allra flesta är det ett stort mål i livet att få barn med personen man älskar. Och visst är det underbart att bli förälder, men det finns vissa saker man måste komma ihåg. När man får barn kommer barnet att hamna i fokus och all tid och energi kommer läggas ner på att att göra barnets liv till det bästa möjliga. En sak som då är otroligt viktigt att tänka på är att ta hand om andra relationer, då de lätt glöms bort.

Börja förbereda sig i tid

Hemligheten bakom att få relationen att fungera när barnet kommer är att ha börjat tänka och planera redan innan. Det kan vara bra att tänka sig in i situationen hur det kommer att bli, för att vara förberedd när dagen väl kommer. Det är viktigt att kommunicera och bestämma regler och riktlinjer på hur man ska göra för att allt ska fungera. Att få barn kräver mer planering än vad många tror.

Vara delaktig

Det blir lätt så under en graviditet att det är kvinnan som bär allt, då det är hon som har bäbisen i magen. Det kan vara svårt för mannen att förstå hur jobbig en graviditet faktiskt kan vara, och därför gäller det att kommunicera. Att vara gravid leder ofta till att man är väldigt trött. Man kan även få humörsvängningar och vara extra känslig mot olika saker, och därmed lätt bli irriterad. Därför är det viktigt att man kommunicerar med sin partner så att båda är delaktiga och förstår vad som händer, för att undvika konflikter.

Göra saker tillsammans, utan barn

Ofta när man frågar ett par som har barn tillsammans vad de brukar göra brukar en lång lista av familjeaktiviteter komma upp. Det de gör tillsammans är alltså i nästan alla fall tillsammans med hela familjen, och inte själva. Frågar man då istället vad de gör tillsammans bara de två blir listan helt plötsligt väldigt kort. Anledningen till detta är att man som förälder vill inkludera sina barn hela tiden och därför blir det väldigt lite tid kvar till att göra saker ensamma. Men för att hålla en relation levande och behålla den kittlande känslan i magen är det viktigt att göra saker tillsammans, utan barnen. Om man lägger all fokus på barnen får man inte tiden man behöver tillsammans som ett par, och det är lätt att relationen då tar skada. Det kan sluta så att det känns som att man är tillsammans endast för barnens skull. Det är därför viktigt att prata och kommunicera i ett förhållande, men även göra roliga saker tillsammans. Ett bra exempel på sådana saker är att låta en kompis vakta barnen i några timmar för att ha möjlighet att gå på middag eller bio. Och för att få lite tid att bara fokusera på varandra. Det är viktigt att göra saker man gjorde innan man blev föräldrar, för att inte gnistan ska slockna.